Glavne zablude prilikom zaštite očiju od sunca?

Složićemo se da većina ljudi nosi naočare za sunce tokom sunčanih dana kako bi omogućili veći komfor i dobili jasniji vid usled povećane refleksije.

Ipak, važno je shvatiti da je zaštita očiju od sunčevih zraka neophodna iz mnogo važnijih razloga od jednostavne udobnosti. Imajući ovo na umu, posebno je važno da deca štite oči od sunca. Deca svakako provode mnogo više vremena na otvorenom nego odrasli. Takođe, deca su podložnija oštećenju oka od UV zraka usled činjenice da je sočivo unutar dečijeg oka bistrije od sočiva odrasle osobe, što omogućava veći prodor UV zraka duboko u oko.

Ultraljubičasta svetlost nije vidljiva ljudskom oku, ali svakako postoji u tri oblika:

  • Ultraljubičasta A (UVA)
  • Ultraljubičasta B (UVB) i
  • Ultraljubičasta C (UVC).

Najopasniji sunčevi UV zraci dolaze od UVA zračenja koje čini čak 95% količine zračenja koja dopiru do površine zemlje. Drugo, UVB, čini 5% zračenja koja dopiru do površine zemlje, dok treći tip, UVC, svakako ne dopire do naših očiju i kože, jer ove zrake sa najkraćom talasnom dužinom blokira zemljina atmosfera.

Ipak, poznato je da još uvek postoje mnoge zablude prilikom zaštite očiju od sunca. U nastavku su neki od primera:

  • Sunčane naočare nisu potrebne ukoliko nosimo kontakna sočiva ?

Kontaktna sočiva koja u svom sastavu imaju UV zaštitu štite samo deo oka ispod sočiva. UV zraci i dalje mogu oštetiti kapke i druga tkiva koja nisu pokrivena sočivom. Nošenje naočara za sunce štiti ova delikatna tkiva i kožu oko očiju od UV oštećenja.

  • U hladu/senci nije potrebno nositi naočare za sunce ?

Ne zaboravite da nosite naočare za sunce čak i kada ste u senci. Iako senka u određenoj meri smanjuje vašu izloženost UV zračenju, oči će i dalje biti izložene oštećenjima usled svetlosne refleksije (odbijanje svetlosti od zgrade, puteve i druge površine).

  • Sve naočare za sunce imaju stoprocentnu zaštitu od UV zračenja ?

Ne blokiraju sve naočare za sunce 100% UV zraka. Ukoliko niste sigurni  koliko vaša sočiva pružaju UV zaštitu, odnesite ih kod vašeg najbližeg optičara/oftalmologa na procenu. Većina stručnjaka iz ove oblasti ima
instrumente kojima mogu izmeriti količinu UV zračenja koja blokiraju vaša sočiva.

  • Ako imate tamnu kožu i oči ne morate nositi naočare za sunce ?

Iako vam tamnija put može smanjiti rizik od obolevanja kože usled posledica UV zračenja, Vaš rizik od oštećenja očiju od UV zraka je isti kao kod osobe sa svetlom kožom.

  • Sunčane naočare nisu važne tokom zimskog perioda ?

Naočare za sunce su važne zimi podjednako kao i u svim ostalim godišnjim dobima. Činjenica da sneg može da reflektuje čak 80% UV zraka gotovo udvostručuje ukupnu izloženost čoveka sunčevom UV zračenju. Ukoliko skijate ili se bavite snoubordingom, odabih pravih sočiva biće od suštinskog značaja za adekvatnu UV zaštitu na stazama.

Naravno, najbolji način da izbegnete opasnosti od sunca jeste upravo izbegavanje izlaska na otvoreno kada je UV zračenje najveće (u podne i leti).
Ipak, svi uživaju u sunčanom danu. Stoga, budite sigurni i uverite se da imate prave naočare za sunce koje će zaista zaštiti vaše oči.