5 važnih pravila prilikom odabira okvira?

Odlazak u kupovinu naočara i isprobavanje različitih ramova trebalo bi da predstavlja sinonim za uživanje i zabavu kako za vas tako i za ljude koji su zajedno sa vama krenuli u potragu za svojim novim omiljenim okvirom.

Ipak, neretko se dešava da posetimo veliki broj optičarskih radnji, a da naposletku opet izađemo praznih ruku ili delimično zadovoljni krajnjom kupovinom.

Iz tog razloga, za vas smo pripremili nekoliko jedinstvenih pravila koja vam mogu pomoći da odabir okvira pamtite kao fantastično iskustvo:

1. LICE ODREĐUJE OBLIK

Prvobitna stavka koju treba razmotriti svakako je oblik lica. Sasvim je prirodno da je svačije lice drugačije, te da je nemoguće da se svaki oblik rama savršeno uklopi na svim oblicima lica. Stoga, osnovne crte i karakteristike lica svakako će u većini slučajeva odrediti idealni tip i oblik vašeg novog rama.

Odredite da li je vaše lice izduženo, okruglo ili četvrtasto? Da li je gornja polovina glave srcolika, trouglasta ili ovalna?
Veličina očiju, nos i sam most nosa kao i oblik vilice svakako igraju značajnu ulogu u odabiru rama.
Razmislite i da li okvirom želite nešto dodatno da sakrijete ili pak da naglasite?

2. RAZMIŠLJAJTE O UDOBNOSTI

Udobnost okvira svakako se određuje prilikom samog probanja rama u radnji ili kod vašeg optometriste/oftalmologa, no postoji nekoliko stavki koje možete razmotriti pre samog ulaska u proces kupovine.
Ovde se pre svega misli na:

– visinu dioptrije, koja sa sobom povlači i vrstu materijala samog sočiva,

– izbor materijala rama – plastika ili metal,

– veličinu i tip mosta okvira.

3.  NAMENA

Bitan faktor predstavlja i tip okruženja u kojem ćete najviše nositi svoj novi ram.
Prema tome, ukoliko okvir primarno koristite samo dok ste na poslu za rad, svakako će vam najviše prijati lagano i veoma komforno rešenje.
Ukoliko su naočare samo sekundarno rešenje za kojim posežete u pomoć onih dana kada ne nosite sočiva, svakako možete odabrati i neki zabavan i neobičan ram.
Za celodnevno nošenje na otvorenom prostoru uključujući rad i sportske aktivnosti svakako se preporučuju manje osetljivi ramovi od izdržljivijih materijala.

4.  SOČIVA

Progresivna, multifokalna sočiva zahtevaju dublji prostor za okular kako bi bilo izvodljivo da kompletna prepisana dioptrija bude smestena u okvir.
Sa druge strane, ukoliko su u pitanju fotohromatska sočiva (koja se prilagođavaju svetlosti), potrudite se da odaberete okvir koji će podjednako dobro izgledati kako na belim tako i na zatamnjenim staklima.
Kod naočara za čitanje ili monofokala za svaki dan, dobar izbor su uvek manji okviri naročito kod visokih dioptrija.

5. VERUJTE SVOM OPTIČARU

Na kraju, uvek znajte da imate obučenog profesionalca koji će vam lično pomoći u odabiru naočara. U zavisnosti od dioptrije koju imate i materijala koji vam je preporučen, optičari svakako mogu izaći u susret kada su u pitanju tipovi ramova za ugradnju u odnosu na oftalmološki recept (najlon, bušenje, pun ram, plastični ili metalni ram..). Pretpostavlja se da optičari imaju i veliko znanje o markama i oblicima okvira, kao i iskustvo u radu sa svim vrstama oblika lica. To im svakako daje mogućnost da vam pomognu da pronađete savršeni okvir.