За изработка на диоптриски стакла со оптимална дебелина и естетика, за избраната рамка, потребно е да се достави обликот на избраниот окулар, како и следните податоци:
Облик и големина на рамката
Abox, Bbox, DBL
Монокуларен PD
Висина на вградувањето
За изработка на стакла со оптимална дебелина, потребно е да се достави и обликот на окуларот.